Zelf iets maken biedt troost, geeft een nieuwe kijk op het leven en geeft plezier. Als u iets maakt prikkelt u de zintuigen. En bent u ergens anders met uw gedachten. Daardoor verdwijnt het ziek zijn naar de achtergrond.
Onze kunstzinnig therapeut begeleidt de activiteiten. Hierbij kijkt zij bijvoorbeeld naar hoe u vanuit zichzelf werkt. En wat bij u past. Bij kunstzinnige therapie kijken we naar het doel wat we samen willen bereiken. Soms past het om dan vrij te werken, met de materialen die u fijn vindt. Maar in andere gevallen werken we met een opdracht op maat. En die bijvoorbeeld bepaalde technieken nodig heeft.
In de werkruimte in Attent-huis Regina Pacis is het rustig. Dat is een voorwaarde om tot rust te komen, en de therapie volledig te kunnen ervaren. Alle materialen, verhalen- en dichtbundels zijn in de ruimte binnen handbereik. Maar we bieden niet alleen kunstzinnige therapie in Arnhem. Met haar ”mobiel atelier” gaat onze kunstzinnig therapeut naar de cliënten die niet naar de werkruimte kunnen komen.
Psychomotorische therapie is er voor mensen die zich meer bewust willen worden van de betekenis van;
- gevoelens,
- lichaamssignalen,
- bewegingen
- en lichamelijke klachten.
Tijdens de therapie kijken we naar de samenhang tussen deze zaken en eerdere ervaringen in uw leven. Maar ook naar de relatie met uw gedachten, problemen in relaties of andere situaties.
Psychomotorische therapie leert u om te oefenen met nieuw gedrag. En om met dit nieuwe gedrag in het hier en nu te zijn. Daarmee kunt u nieuwe ervaringen opdoen.
De oefeningen die we tijdens deze therapie doen zijn voor mensen met psychische en/of psychosociale last. De oefeningen richten zich vooral op beweging en lichaamservaring. Bij beweging kunt u denken aan oefensituaties uit de sport en het bewegingsonderwijs. Bij lichaamservaring gaat het om het concentreren op de ervaring en beleving van het eigen lichaam. Daarbij kunt u denken aan ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en sensory-awareness.
Muziek zet aan tot bewegen, roept een herinnering op of maakt ons emotioneel. Met muziek bezig zijn is plezierig, en zorgt voor ontlading. Daarom is muziek erg geschikt om in te zetten bij therapie om een doel te bereiken. Tijdens muziektherapie gaan onze muziektherapeuten samen met u aan de slag. Met u maken en beluisteren zij muziek, en zingen samen. Soms ontstaat hierdoor een gesprek. Maar meestal blijven we bezig met de muziek. Dat is fijn als praten moeilijk gaat. Of als er geen woorden voor de emotie te vinden zijn. Bovendien lukt zingen vaak nog wel als het praten niet meer gaat
U hoeft geen muzikale vaardigheden te hebben om muziektherapie te kunnen volgen. Gevoel bij muziek kan wel een reden zijn deze vorm van therapie in te zetten. Muziektherapie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij passiviteit, onrust, agressie, rouwverwerking, depressie, eenzaamheid en afasie.