Mantelzorgondersteuning, maatschappelijk werk en familiebegeleiding

Brede ondersteuning voor zorgvrager én familie/netwerk
Attent Zorg en Behandeling is als eerste zorgorganisatie in Nederland gestart met een team 'FOCUS' (staat voor Familie, Ondersteunen, Cliënt, Unieke, Support). Het team biedt brede ondersteuning voor de zorgvrager én zijn of haar eigen netwerk. Daarnaast ondersteunt het team zorgmedewerkers in de samenwerking met familie/netwerk. Team FOCUS bestaat uit een mantelzorgcoördinator, een maatschappelijk werker en twee familiebegeleiders.
Wat kan team FOCUS voor u betekenen?
In samenwerking met de zorg ondersteunen wij u en uw familie/netwerk bij psychosociale en praktische vragen. Wij denken mee, onderzoeken samen met u wat nodig is en schakelen andere hulp in als dat nodig is.
De mantelzorgcoördinator ondersteunt mantelzorgers én zorgmedewerkers zodat zij op een prettige manier kunnen samenwerken, met als uitgangspunt het welzijn van zowel de cliënt als diens naaste. Het draait om één centrale vraag: 'Wat kunnen we samen doen om de zorg en ondersteuning van de cliënt zo goed mogelijk te organiseren?'
De maatschappelijk werker ondersteunt en begeleidt de cliënt bij praktische zaken zoals huisvesting, financiën of het regelen van een mentor/bewindvoerder.
De familiebegeleider ondersteunt en begeleidt de cliënt, het netwerk en het zorgteam, daar waar de situatie complex is of complex wordt. Familiebegeleiding richt zich op het verbeteren van communicatie, op verwerking of op het geven van voorlichting (bijvoorbeeld over het omgaan met ziekte/beperkingen en de gevolgen hiervan).
Voorbeeld van familiebegeleding in de praktijk
Mevrouw Willems is woonachtig in één van de woonzorglocaties van Attent Zorg en Behandeling. Het was best even wennen voor haar om haar oude vertrouwde omgeving te moeten verlaten. Nu, na een aantal maanden, merkt ze wel dat het wonen in een veilige beschermde woonomgeving haar rust biedt. Vooral de nachten vond ze vroeger wat angstig. Nu weet ze dat als er iets is, ze maar op het knopje hoeft te drukken en dat er dan iemand komt. Wel maakt ze zich zorgen om haar twee dochters. Haar dochters hebben al een aantal jaar geen goed contact met elkaar en dat maakt de afstemming rondom haar zorg moeilijk. Mevrouw heeft er last van dat haar dochters verschillend denken over de inhoud van de zorg en dit bij haar neerleggen. Mevrouw piekert hier veel over.
‘Dit soort familiesituaties is helaas geen uitzondering op de regel, want het komt regelmatig voor dat er door conflicten binnen families het belang van de cliënt onder druk komt te staan. Dit is één van de voorbeelden waar een familiebegeleider voor ingeschakeld kan worden’, vertelt Lilian van Zeist. Lilian is één van de familiebegeleiders binnen Attent Zorg en Behandeling. ‘ In de situatie van mevrouw Willems kan de familiebegeleider de rol van mediator vervullen.’
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze centrale klantenservice via het gratis telefoonummer 0800 288 36 89. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.