Attent Zorg en Behandeling omarmt Evidence Based Practice (EBP)


2018 is 11 dagen oud.
De rivieren lopen vol en over waardoor een geweldige waterspiegel ontstaat die vandaag door de zon heel mooi wordt uitgelicht. In locatie Intermezzo van Attent Zorg en Behandeling schijnt ook de zon binnen.

Vijf studenten verpleegkunde van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) presenteren hun bevindingen in het kader van EBP.

Het blijkt dat Evidence Based Practice een dure term is voor iets heel praktisch en vooral iets waar iedere professional enthousiast van wordt.

De studenten hebben gebruik gemaakt van de EBP driehoek waarbij het beste bewijsmateriaal, de individuele professionele kennis wordt gecombineerd met de wens en voorkeur van de patiënt. Dat hebben ze geleerd op de (hbo-v) opleiding, maar ook op de afdelingen in Intermezzo wordt deze driehoek steeds meer gebruikt in het kader van het Evidence project. Een project waar Attent Zorg en Behandeling aan meedoet, omdat we dat van belang vinden voor de kwaliteit van de zorg, maar vooral ook de professionaliteit en het leiderschap van de zorgmedewerkers willen ontwikkelen. Dat wordt deze middag heel duidelijk zichtbaar en voelbaar. 

Elise presenteert een goede oplossing voor een cliënt met kapotte vingers door het frequente bloedsuikerprikken. Een flash glucose monitoring systeem blijkt een geweldig alternatief.  Innovatief, praktisch en betaalbaar.
Sander benadrukt het belang van goede mondzorg aan de hand van de richtlijn mondzorg.
Liza vertelt ons hoe we goed moeten nadenken op welke plek we welke insuline spuiten en hoe we - als zorgteam - samen harde spuitplekken kunnen voorkomen. Dat lijkt basiszorg maar ze laat zien op welke manier Attent Zorg en Behandeling het beter kan doen. En passant adviseert ze om een diabetesverpleegkundige aan te stellen om de kwaliteit van deze zorg te waarborgen.
Felieke neemt ons mee naar de wereld van de wetten van BOPZ, Zorg en Dwang en vrijheid beperkende maatregelen. Ze maakt duidelijk dat vrijwillige zorg het streven is en het daarom  altijd van belang is om je bewust te zijn van wat de cliënt wil en wat je doet zonder daar daadwerkelijk bij stil te staan en rekening mee te houden. Ze nodigt ons uit om met dit uitgangspunt veilige zorg  te bieden binnen de wettelijke kaders en het beleid van Attent Zorg en Behandeling.
Tenslotte is Britt in staat om te reflecteren op de praktijk van katheters, protocollen en ingesleten werkwijzen. De best bekende werkwijze staat in de Attent-protocollen maar we doen het anders. Waarom? Omdat we het altijd zo doen. Afscheid nemen van deze manier van denken en werken is al voldoende reden om EBP te stimuleren en te omarmen. Maar als Britt doorpraat en Elise gaat rekenen blijkt de geadviseerde werkwijze ook minstens € 700 per jaar te besparen. Op één afdeling.

Heel fijn zo’n groep studenten die ons de weg wijst en een spiegel voorhoudt.

Op deze manier aan de gang met EBP en daarover enthousiast vertellen leidt tot nieuwe inzichten en verbeteringen van de praktijk. Alle aanwezige studenten, medewerkers, begeleiders en docenten werden geïnspireerd door  deze manier van praktisch leren.  De studenten gaan nu aan de slag met de minor en geven het stokje over. Nieuwe studenten en Attent Zorg en Behandeling als organisatie pakken het stokje en de handschoen op en gaan verder met EBP; met praktisch leren.

 

De studenten van links naar rechts: Sander Thurlings, Elise van Eerden, Liza Willemsen, Britt van Dinter en Felieke Bink

Terug naar het overzicht

Laatste tweets

Samen met Multicultureel Platform Rheden hebben wij afgelopen zaterdag een voorjaarsmarkt bij onze locatie Rhederho… twitter.com/i/web/status/1…